Съвети при избор и полагане на гранитогрес

    Съвети при избор и полагане на гранитогрес

    За да създадете атмосфера на уют и комфорт в дома или офиса, е важно да изберете надеждно подово покритие. Гранитогресът заслужено е спечелил славата си на здраво и устойчиво покритие с универсално приложение. Когато настъпи моментът за избор на гранитогрес е важно да имате предвид следното: с каква повърхност желаете да е той и също така калиброван или некалиброван вариант ще е по-подходящ за конкретното помещение. Според спецификите на повърхността гранитогресът се дели на неполиран (известен и като матов), полуполиран, полиран, сатенен (с известна лъскавина), структуриран и глазиран. Характерно за матовия гранитогрес е, че той не се подлага на допълнителна обработка след излизане от пещта и е изключително здрав и траен. Полуполираният и полиран гранитогрес от своя страна е по-капризен – изисканият му външен вид се постига чрез обработка с абразивен материал, който обаче намаля степента на износоустойчивост. Гранитогресът със сатенена повърхност пък се покрива със слой от минерални соли, който запазва неговите експлоатационни характеристики. След като сте избрали завършека на гранитогреса е ред да помислите и калиброван или некалиброван модел ще предпочетете. Важно е да се отбележи, че калиброваният гранитогрес е лазерно рязан и плочките са точни една спряно друга до милиметър. Това позволява те да се полагат без необходимост от фуги.
    За качествена и красива визия на помещението е важен не само изборът на гранитогрес, но и неговото професионално полагане. За да се запази покритието му  непокътнато, той трябва да се постави на твърда и равна повърхност. В противен случай има вероятността гранитогресът да се деформира в резултат от натоварване по време на експлоатация. Друг важен момент е самото лепене. Сместа за залепване трябва да е нанесена равномерно и да е без въздушни мехурчета в нея. Изхождайки от спецификата на самия материал - гранитогрес, трябва да се използват специални двукомпонентни лепила на циментова основа, а не обикновен циментов разтвор.
    Основно правило е да съобразите избора на гранитогрес със спецификите и характеристики на помещението. По този начин ще можете да се възползвате максимално не само от предимствата на подовото покритие, но и да създадете стилна и изискана атмосфера.